سه شنبه 29 اسفند 1402 | Tuesday 19 March 2024

مراسم رونمایی کتاب 'تاش' درمورد آداب، رسوم و ضرب المثل ها و فرهنگ عامه مردم منطقه دشتی نوشته عباس پورمحمودی در تالار مجتمع فرهنگی و هنری خورموج برگزار شد.

به گزارش ایرنا، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان دشتی دراین آئین گفت:دشتی سرزمین وسیعی در میانه استان بوشهر است و ساکنان آن گویش ویژه ای دارند که با گویش و محاوره مناطق هم جوار متفاوت است.
حمید زارعی ادامه داد: مردم این منطقه دارای فرهنگ، آداب و رسوم، واژه ها، اصطلاحات و ضرب المثل هایی هستند که در گذر سده ها و سال ها با جدیت و تعصب آنها را در حافظه فرهنگی و اجتماعی خویش نگاه داشته اند.
وی یادآورشد: آن چه از جلوه های فرهنگی و دست آوردهای معنوی از نیاکان ما برجای مانده میراث گرانبهایی است که باید در حفظ و نگهداری آن بکوشیم و با تعهد و امانت داری به دست آیندگان بسپاریم.
زارعی اضافه کرد: سال 97 را با رونمایی کتاب شهر خورشید اثر مشترک محمدرضابیگناه، احمد و حسین منصوری آغاز و با رونمایی کتاب تاش اثر مولف و محقق ارجمند دیارمان عباس پورمحمودی به پایان می بریم و امیدوارم سال جدید سالی پر از دانایی باشد.
ادیب و پژوهشگر خورموجی نیز گفت: پیش از این کتاب عالی نامه که شجره بزرگان این شهرستان است نیز به قلم عباس پورمحمودی به رشته تحریر در آمده بود.
وی ادامه داد: کار ویرایش کتاب تاش توسط دکتر غلامرضا قربانی مقدم انجام که خود از شیفتگان این فرهنگ و رسوم هستند.
منصوری نسب اضافه کرد: کتاب تاش در یک چارچوبی است که آداب، رسوم، و ضرب المثل ها در آن مطرح شده که شامل فرهنگ عامه مردم منطقه دشتی است.
وی ادامه داد: وقتی می گوییم فرهنگ عامه عبارت از دریافت ها، نگرش ها، پاسخ های ملتی در طول تاریخ و حوادثی که با آن روبرو شده اند را شامل می شود.
نویسنده کتاب تاش نیز گفت: فرهنگ منطقه دشتی برگرفته از نماد و توتم هایی است که مردم این دیار از دیرباز به عنوان رفتار اجتماعی و هنجار پذیرفته اند.
عباس پور محمودی افزود: واژه تاش در قاعده دستوری گویش دشتی اسم است که به معنای آفریدن و ساختن است.
وی ادامه داد: در کنار رودخانه یا ساحل دریا به آن قسمت از فرورفتگی خشکی به درون آب و یا به قسمتی از زمین که در اثر سرعت آب موجب رفتن و تخریب زمین زیر آب گردد، تاش می گویند.
پور محمودی افزود: در این کتاب به بررسی فرهنگ و آداب و رسوم به استناد منابع و ماخذ مکتوب جهت علمی سازی مبادرت کرده و به بیان باورها، عقاید، قصه ها، ضرب المثل ها، اصطلاحات کشاورزی و صیادی پرداخته شده است که امیدورام مورد قبول اهل نظر قرار گیرد.
ویراستار این کتاب نیز گفت: مجموعه ای که پیش روی خوانندگان قرار گرفته است حاصل چندین سال پژوهش و تلاش خستگی ناپذیر پژوهشگر و نویسنده این کتاب است.
غلامرضا قربانی مقدم ادامه داد: اگر چه محور پژوهش نویسنده، بر گویش و آداب و رسوم مردم بخشی از شهرستان دشتی قرار گرفته است اما نویسنده از پرداختن به فرهنگ و گویش دیگر مناطق دشتی غفلت نکرده است.
وی افزود: از آن جا که ویرایش این کتاب بر عهده اینجانب بوده است نزدیک به یک سال مطالب آن را جمله به جمله بررسی کرده ام.
قربانی مقدم اضافه کرد: در این مدت با تمام توان کوشیده ام که نکته ای فروگذار نگردد و در عین حال برای رعایت اختصار از ذکر بسیاری از عناصر فرهنگی که با مناطق دیگر استان و کشور مشترک است، پرهیز شود.
در این جلسه ٧٥ جلد از این کتاب توسط شورای اسلامی و شهرداری خورموج، ٣٠ جلد توسط شورای اسلامی و شهرداری کاکی، ٢٤ جلد توسط بخشداری کاکی و ١٠ جلد توسط اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان دشتی خریداری شد.
شعرخوانی مازیار اسدی و ابراهیم شاکری مطلق، شاهنامه خوانی مبینا بازیار و اجرای موسیقی سید مهدی هاشمی و اهورا شاکری مطلق از دیگر برنامه های این مراسم بود.
شهرستان دشتی با 86 هزار نفر جمعیت در 80 کیلومتری جنوب بوشهر واقع است.

استان بوشهر

Template Design:Dima Group